some_text

Základný recept na rizoto

26. októbra 2014 by chutnezdravo

Asi sa vám už mnohokrát stalo, že prišiel čas obeda a zastihol vás nepripravených a tak ste začali kúzliť zo zásob. V týchto ťažkých chvíľach je dôležité mať pripravený rýchly a spoľahlivý recept, ktorý sa vie prispôsobiť vašej situácii. Preto vám prinášame základný a zaručený recept na rizoto, ktorý môžete doplniť podľa toho, čo práve máte k dispozícii – či už nejaké mäso, kus ryby, alebo všemožné druhy zeleniny.

Hlavné ingrediencie, ktoré by ste mali myť v kuchyni vždy, keď chcete robiť výborné rizoto:

1 lyžička olivového oleja

1 stretne veľká nakrájaná cibuľa

3 nakrájané strúčiky cesnaku

1 šálka ryže (ideálne ryža Arborio alebo Carnaroli, tieto typy ryže sú svojimi vlastnosťami obzvlášť vhodné pre prípravu rizota)

1/4 šálky suchého bieleho vína

1 bujón (ideálne bez glutamanu)

2 čajové lyžičky parmezánu

Ako nato:

Rozpálte olivový olej na panvici

Pridajte cibuľu a pražte ju, až kým nie je mäkká. Dajte pozor, aby nebola hnedá.

Pridajte cesnak

Primiešajte ryžu a miešajte až kým nie je ryža celkom obalená výpekom

Pomaly prilejte víno a usilovne miešajte

Pridajte bujón a dbajte, aby sa poriadne rozpustil

Pravidelne miešajte až kým nie je ryža celkom uvarená, približne asi 25 minút

Nakoniec dajte dole zo sporáka a servírujte spolu s parmezánom

 

Posted in Hlavné jedlo |

Pridaj komentár