Tabouli je tradičný libanonský šalát, ktorý si pre jeho osviežujúcu chuť zvlášť vychutnáte najmä počas letných horúčav. Originálny recept volá po bulgure, ku mne sa tento šalátik dostal v mierne upravenej verzii, kde sa namiesto bulguru používa quinoa. Nezohnala som ani bulgur ani quinou, ale za to som originálnemu receptu pridala na jednoduchosti použitím kuskusu. Neubralo to ani chuti, s lyžicou medu navyše som vytvorila výborný šalát, ktorý je možné jesť samostatne ako ľahkú večeru, alebo ako prílohu k rybe alebo k pečenému kuriatku.
Suroviny
1 pohár (surového) kuskusu
4 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
2 lyžice olivového oleja
0,5 kocky obľúbeného bujónu
1 malá na kocky nakrájaná šalátová uhorka
1 na kocky nakrájaná červená alebo žltá paprika
2 na kocky nakárjané paradajky
3 menšie nadrobno nakrájané jarné cibuľky
1 prelisovaný strúčik cesnaku
1 lyžica medu (nemusí byť)
3 lyžice čerstvej petržlenovej vňate
3 lyžice čerstvej mäty
0,5 lyžičky soľ, štipka čierneho korenia
Postup
1. V panvici necháme zovrieť pohár vody a rozpustíme v nej pol kocky obľúbeného bujónu. Rozpusteným vriacim vývarom zalejeme kuskus a zakryjeme.
2. V mise krátko vymiešame citrónovú šťavu, med, olivový olej, prelisovaný cesnak, soľ a čierne korenie. A pridávame približne na rovnú veľkosť nakrájanú zeleninu: uhorku, paradajky, papriku a cibuľky.
3. Posypeme petržlenovou vňaťou a mätou, dobre premiešame a dáme aspoň na 30 minút odležať do chladu. Vynikajúci je šalát, keď ho necháte stáť celú noc. Pred podávaním, ešte ochutnajte, možno bude potrebné dodatočné okorenenie.
Posted in Šaláty |
Pridaj komentár
Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.